Keindahan Susu Anugerah Allah

Menyusu anak bukan satu beban tapi satu kenikmatan. Indahnya perasaan ibu tatkala dapat menatap si permata hati dalam pelukan. Bertasbih dan mensyukuri kehadirannya. Bercakap-cakap dan mengajar anak tersebut tentang Pencipta mata, hidung dan telinganya.

This is default featured slide 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

Thursday, February 16, 2017

Testimoni Membuang Air Besar Dengan Herblax


Ingin mendapatkan peluang keselasaan perut ?
Tiada senak perut,
Tiada lagi sembelit,
Tiada lagi membazir masa di tandas.

Semua gara-gara tak lawas membuang air besar.

Saya ingin kongsikan beberapa testimoni Herblax Shaklee membantu anda mendapatkan keselesaan perut tahap maksimum.

Hilang masalah sembelit teruk tau!

Herblax adalah penyelamat. Penyelamat sembelit gara-gara alik kampung makan tidak berhenti. Alah, samalah kita punkan? Kalau balik kampung semua makanan nak di makannya. Akibatnya sembelit teruk. Puan Azrin Mohd selesai masalah SEMBELIT TERUK

 
"Suka sangat dengan Herblax ni"
Sungguh!!! Herblax ada salah satu produk detox usus besar yang selamat, berkesan dan semulajadi. Rasainya sendiri. Dah cuba baru tahu.

"Pasti BUANG"
Rekemended! makan herblax pada malam hari kerana prosesnya ambik masa selepas 8-12 jam.

Untuk hari yang lebih indah, pastikan herblax sentiasa ada! 

Menurut Scandinavian Journal of Gastroenterology, manusia yang normal dan sihat perlu membuang air besar setiap hari. Berdasarkan journal tersebut, kadar kekerapan membuang air besar adalah sekali hingga 3 kali sehari dan ia berbeza dari satu hari ke hari yang lain.

Berapa kali anda membuang dalam masa sehari?






*****************************************************************************************
Untuk maklumat lanjut dan pembelian:


Call/ SMS / Whatsapp : 012-3687395 
Email : nooraziana.mohdsalleh@gmail.com 
Fanpage : BreastfeedingEnjoy
*****************************************************************************************


Wednesday, February 15, 2017

Status HALAL Shaklee

Ramai juga yang bertanya-tanya "Shaklee ni halal ke?"

Rata-ratanya dari bakal pengguna Shaklee lah. 
Baguskan tu..

Kati sini saya lampirkan sijil HALAL Shaklee yang dikeluarkan oleh Islamic Services of America(ISA).



ISA merupakan salah sebuah badan pengeluar sijil halal di Amerika yang diiktiraf oleh pihak JAKIM. Nak tahu senarai badan luar negara yang diiktiraf oleh JAKIM?

Boleh tengok di website My Halal . Ada tersenarai semua badan pengeluar sijil HALAL diserata dunia.

Produk Shaklee yang dipasarkan di Malaysia adalah tersenarai dalam sijil tersebut termasuk yang menggunakan bovine gelatin iaitu Lecithin, OmegaGuard dan Vita-E complex. 
Untuk pengetahuan semua, tidak semua produk yang dikeluarkan oleh Shaklee berada di pasaran Malaysia.

Saya rasa berbangga kerana pengguna Islam mengambil langkah untuk memastikan produk yang diambil adalah HALAL statusnya. Tahniah semua..:) Bukan apa, zaman sekarang ni semua campur aduk ye tak? Mencari yang halal ini bukan semata-mata dari segi pemakanan sahaja tetapi pelbagai sudut lain seperti kebebasan, pencarian rezeki, pergaulan dan macam-macam lagi. Yang penting, segalanya bermula dari rezeki yang dan apa yang dimakan mahupun diminum.

Perlu di ingat dan diambil kisah, daging yang terhasil dari sumber yang tidak halal adalah bahan bakar api neraka. Belum masuk neraka lagi pun dah boleh rasa. sebagai contoh, doa tidak dimakbulkan, hati yang keras, kehidupan yang resah.

"Namun adakalanya perkara sebegini menjadi bahan sabotaj tanpa kita sedar. Maklum saja, orang kita biasa dengan JAKIM sedangkan ada banyak lagi badan pengeluar sijil halal, yang mengeluarkan status halal termasuk untuk produk2 tempatan. Antara badan pengeluar sijil halal di Asia Tenggara (yang digunapakai di Malaysia) selain JAKIM ialah Islamic Food Research Centre (IFRC) Asia dan Halal Food Council (HFC) South East Asia. Malah satu mesyuarat telah diadakan antara pengeluar sijil halal agar sijil halal ni tak dimonopoli oleh JAKIM saja. Tapi kalau nak kira untuk marketing dalam negara, yang ada sijil halal JAKIMlah yang laku sebab orang ramai lebih percaya pada sijil keluaran JAKIM "- Mommy Lyna

Setiap badan yang tersenarai mempunyai prosedur yang ketat sebelum sijil halal dikeluarkan kepada sesuatu produk. Pengeluar sijil akan sentiasa memantau dan mereka boleh menarik balik pada bila-bila masa sekiranya pengilang/pengeluar tidak mematuhi syarat-syarat yang ditetapkan.

Produk Shkalee yang berada si pasaran Malaysia tersenarai dalam sijil di atas, maka usah ragu-ragu untuk memilih produk Shaklee dari Malaysia. :)

Gunakan tanpa was-was. 
Nikmati kesihatan dan kehidupan yang lebih baik dengan Shaklee.


Jika ada sebarang pertanyaan tentang status halal Shaklee, anda boleh salurkan kepada Shaklee Malaysia dengan menghubungi contact di www.shaklee.com.my.




Tuesday, February 14, 2017

Masalah Susu Kurang Setelah Melahirkan


Jawapan klise dalam kalangan sesetengah wanita yang baru bergelar mommy.




“Kenapa tak bagi susu badan kat anak?”


“Oh sebab susu saya dah kurang. Baby menangis je macam tak puas minum. Tu yang saya bagi susu botol,” jawab si mommy.


Mungkin mommy langsung tidak mempunyai info tentang penyusuan susu ibu atau mungkinmalas hendak bersusah payah menyusukan anaknya dengan susu ibu. Persoalannya, susah ke menyusukan anak?




Bagi saya, sepatutnya sebaik disahkan mengandung, bakal mommy perlu mempersiapkan diri untuk menyusukan anak yang bakal dilahirkan. Ada sesetengah mommy beranggapan hanya mommy bertuah sahaja mempunyai kuantiti susu yang cukup untuk menyusukan Si Manjanya. Benarkah?


Tanggapan berikut adalah kerana tiada susu yang mengalir keluar dari puting payudara sedangkan Si Manja menangis tanpa henti kerana kelaparan. Dek kerana tidak tahan mendengar rengekan dan tangisan Si Manja, mommy terus menyumbat susu formula ke dalam mulut bayi. Lebih mudah katanya.


Mommy perlu tahu bahawa penyusuan susu ibu bukan suatu proses semula jadi sebaliknya ia memerlukan mommy terus belajar, belajar dan belajar. Mommy perlu mempraktikkan rutin yang boleh merangsang penghasilan susu ibu bagi memenuhi keperluan Si Manja yang baru dilahirkan.


Penyusuan susu ibu pada jam pertama selepas melahirkan adalah sangat penting. Kolostrum adalah sangat penting untuk membina antibodi Si Manja. Sudah tentu pada saat ini susu tidak keluar memancut-mancut. Jangan risau bila orang lain cakap tiada susu kerana yang penting anda terus memberi bayi susu dengan kerap kerana ia membantu merangsang tubuh menghasilkan susu. Banyak atau tidak susu ibu banyak dipengaruhi oleh keperluan bayi.


Semakin kerap mengosongkan payu dara sama ada dengan menyusukan atau mengepam, anda telah membantu untuk menghasilkan lebih banyak susu. Lebih baik terus menggalakkan bayi menyusu dengan lebih kerap. Sebaiknya susukan Si Manja setiap 2 jam sekali bagi merangsang penghasilan susu. Ingatlah bahawa bekalan susu ibu akan berkurangan apabila bayi kurang disusukan. Bayi baru lahir perlu menyusu sekurang-kurangnya 10 hingga 12 kali dalam tempoh 24 jam. Tetapi ada juga bayi yang menyusu lebih daripada jumlah tersebut.


Formulanya mudah sahaja, semakin kerap bayi menyusu. Oleh itu semakin mudah payudara kosong, maka semakin banyak susu ibu dapat dihasilkan hanya dengan mengaplikasikan pengosongan payudara dengan kerap.



Baca juga : Tips Jayakan Penyusuan

Juga : Rahsia menyusu pada bulan pertama

Masih perlukan milk booster?

Ini set cadangan yang terbaik untuk Mommy yang mengalami masalah penyusuan. Set ini merupakan set pertama yang saya ambil ketika mengalami masalah "SUSU TAK ADA". Apa taknya, hasil pam tak sampai pun 0.5oz setelah pelbagai tips diusahakan. Saya menyerah kalah dengan mencuba Set Penyusuan Shaklee. Setelah 5 tahun berlalu, saya masih terus mengamalkan set ini sehingga hari ini.

1. Vita-Lea Shaklee

Vitalea dilengkapi dengan kesemua vitamin dan mineral yang diperlukan badan bagi kegunaan tubuh untuk Mommy sihat, ceria dan susu yang berkhasiat.

Sebotol ni mempunyai 120 biji dan tahan 4bulan. Sehari makan sebiji sudah memadai. Suami pun boleh consume sekali.
Antara khasiatnya ialah menjadikan badan lebih cergas bertenaga dengan penghasilan sel darah merah.

Kenapa pentingnya vitalea ni? B complex, Zat besi dan kuprum dalam vitalea membekalkan badan bahan mentah untuk sel darah merah yang berkualiti.

2. B-Complex Shaklee

Ingat lagi rahsia penyusuan susu ibu yang berjaya? Kawal stress kan?
Dengan adanya B complex ini Mommy secara tidak langsung akan boleh kawal stress. 

Bcomplex sangat bagus untuk mengawal tekanan, menambahkan selera makan (perlukan makanan yang sihat untuk kualiti susu yang terbaik) dan membantu penghasilan sel darah merah. Vitamin ni juga membantu pembebasan tenaga dari makanan.

Kebaikan vitamin B Complex ini penting diambil oleh ibu bapa dari saat merancang kehamilan lagi untuk merendahkan risiko kecacatan sistem saraf. Amat bagus sekali.

Dalam sebotol ni ada 120 biji juga. Tahan 4bulan. Harga sangat berpatutan.

3. Sustain Release Vitamin C

Vitamin C membantu menguatkan daya tahan badan melawan penyakit.

Bukan setakat badan Mommy je, tetapi badan anak juga kerana Vitamin C disalurkan melalui susu ibu. Vitamin C juga bagus untuk kesihatan gusi dan gigi. Kurang vitamin c akan menyebabkan gusi berdarah.

Dengan pengambilan vitaminC secara konsisten, Mommy boleh challenge juga pada mereka yang consume kollagen untuk kecantikan. Sebabnya vitamin C membantu mengikat kolagen bawah kulit kita.

Vitalea(multivitamin) adalah terbaik jika di ambil bersama Vitamin C kerana ia membantu penyerapan zat besi bagi mengelakkan masalah Anemia.

4. Energizing Soy Protein ESP

Terlalu banyak kebaikan dan manfaat ESP dalam set penyusuan Shaklee ini. 
Protein diperlukan untuk membina sel, muscle, hormon dan kulit yang sihat untuk Mommy dan Si Manja. Ia juga mampu merangsang pengeluaran susu ibu kerana komposisi tertinggi dalam susu ibu adalah protein. 

Dek kerana Mommy menyusu kerap berasa lapar, dengan pengambilan 3 scoop mommy akan berasa kenyang yang lebih lama dan BONUS untuk penurunan berat badan. Jika mommy berasa lapar, saya nasihatkan minum secawan air kosong suam. Mommy perlu ingat, ketika menyusui Si Manja, Mommy tidak digalakkan untuk skip waktu meal ya.

5. Alfalfa Complex

Shaklee Alfalfa adalah produk signature dari Shaklee, ia telah dibangunkan oleh Dr. Forrest C. Shaklee pada tahun 1950.
Digelar sebagai bapa segala tumbuhan kerana kaya dengan sumber nutient dan mineral.

Zaman beribu tahun dahulu memang alfalfa merupakan herba yang sangat dikenali untuk meningkatkan susu ibu. Alfalfa mengandungi kalsium yang tinggi untuk stimulate penghasilan susu dan kaya dengan nutrient dan mineral lain untuk penghasilan susu.

Selain itu juga, alfalfa membantu badan kita mencuci darah, buah pinggang dan usus kecil untuk menghindarkan diri dari toksin penyebab penyakit.

Untuk wanita, ia juga dikatakan sebagai kacip fatimah setanding dengan jamu traditional juga, mambu membantu pada wanita yang memilik masalah keputihan dan kegatalan.

6. Ostematrix Shaklee

Menyusu adalah satu dari empat faktor kemerosotan kalsium pada tulang. Seperti yang semua tahu, kemerosotan kalsium pada tulang boleh menyebabkan osteoporosis dan maut. Ia merupakan pembunuh dalam senyap atau silent killer.

Ostematrix menepati ciri-ciri kalsium terbaik untuk diambil kerana ia mengandungi Magnesium yang membantu mengasimilasikan kalsium ke dalam tulang. Kandungan Magnesium dalam Ostematrix Shaklee adalah berkadaran 2 nisbah 1 (French scientist Jean Durlach)

Kandungan Vitamin D membantu penyerapan kalsium dan fosforus untuk kekuatan kerangkan tulang.
Boron membantu dalam proses metabolisma tulang.
Mangan, kuprum dan zink mengaktifkan enzim yang membantu dalam pembinaan kepadatan tulang.

Ostematrix shaklee adalah kalsium citrate yang mana ia melarut di dalam air dan tidak membebankan buah pinggang anda.


*****************************************************************************************
Untuk maklumat lanjut dan pembelian:


Call/ SMS / Whatsapp : 012-3687395 
Email : nooraziana.mohdsalleh@gmail.com 
Fanpage : BreastfeedingEnjoy
*****************************************************************************************
#CoachSusuBerkualiti








Saturday, February 4, 2017

Tips Berjaya Menyusu : Tingkatkan Hormon Prolaktin Selepas Melahirkan

Assalammualaikum wbt Mommy semua,

Selamat berhujung minggu, cuti-cuti ke mana hari ini?


Hari ini nak share tentang salah satu faktor berkaitan dengan hormon wanita yang boleh membantu memudahkan perjalanan penyusuan Mommy.



Sedia maklum telah mengetahui bahawa hormon prolaktin antara hormon yang berperanan penting dalam penyusuan ibu di samping hormon-hormon utama wanita iaitu estrogen dan progesteron.


Paras prolaktin akan menurun setelah kelahiran kerana pencetusnya telah keluar( plasenta). Bagaimana untuk meningkatkan semula paras prolaktin dalam badan Mommy dan berjaya menyusu seperti yang dirancang?


Hisapan Si Manja merangsang reseptor pada puting dan areola ibu untuk mencetuskan impuls yang akan dibawa oleh sistem saraf ke otak (hipotalamus). Seterusnya merangsang kelenjar pituitari (anterior) merembeskan hormon prolaktin. Hormon prolaktin akan dibawa oleh aliran darah ke payudara. Di payudara, reseptor yang terdapat di sekeliling alveolus akan mengesan kehadiran prolaktin dan seterusnya merangsang kelenjar mamari menghasilkan susu ibu untuk persediaan penyusuan seterusnya.


Apabila alveolus penuh terisi dengan susu ibu, dinding sel mioepitelia akan mengembang dan menghalang prolaktin sampai ke reseptor di alveolus. Oleh itu apabila reseptor pada dinding alveolus mengesan kekurangan prolaktin, penghasilan susu oleh kelenjar mamari juga akan berkurangan. Sebaliknya apabila alveolus telah dikosongkan (susu telah dikeluarkan/dihisap oleh bayi), sel mioepitelia akan kembali ke bentuk asal dan seterusnya membenarkan prolaktin melaluinya untuk merangsang kelenjar mamari menghasilkan susu semula. Perembesan prolaktin ini dikenali sebagai refleks prolaktin.

Macam tak faham prosesnya?
Nanti ulang lagi baca banyak kali sambil tengok gambar ye..

Menyusu dengan ilmu, Lebih mudah untuk berjaya.

Moga post ini menambah ILMU penyusuan susu ibu Mommy seterusnya berjaya menyusu seperti yg di harapkan.

#BreastfeedingEnjoy
#SyoknyaMenyusuProject
#HMHK


Saturday, January 28, 2017

Kalsium Untuk Ibu Menyusu


Breakfast!! Mommy dah breakfast belum??




Epal rangup2 sedapkan... heeee... Antara breakfast paling mudah nak disediakan.. zaman kerja dulu bekal dalam kereta je... sambil layan sesak lalu lintas kita ngap-ngap la epal sebiji dua bersapa protein soya...

Mak-mak menyusu memang kuat makan... heee... korang pun kan... kuat2 makan jangan korang bantai je makan semuanya... tgk juga kalorinya ye...

Nak share cerita ngan korang ramai mommy BF ngadu gigi goyang, gigi rapuh dan lebih dasyat gigi patah-patah.. banyak makan cekelat eh??

Mommy BF digalakkan untuk mengambil makanan tambahan kalsium (calcium supplements) mengikut dos di antara 500 mg kalsium/ 250 mg magnesium sehingga 1500 mg kalsium/ 750 mg magnesium (lebih besar dos yang diambil, lebih efektif hasilnya). Jumlah dos makanan tambahan ini adalah bergantung kepada komposisi diet anda – lebih banyak protein daging (animal protein), lebih banyak Cal-mag yang diperlukan. Sekiranya korang adalah pemakan sayuran sahaja (vegetarian), dos yang lebih rendah sudah mencukupi.


Mommy boleh check semula diet harian, cukup ke tak cukup, soi soi je ke? Plus kita ni perempuan, kalsium selalu merosot setiap kali period... 😊

Sumber : breastfeed-essentials.com
The return of menstruation does not mean the end of breastfeeding. The milk does not sour or “go bad” when you are having a period. The milk is no less nutritious when you are menstruating than when you are not. Some women do notice a temporary drop in milk supply in the days just prior to a period and for a few days into one. This is due to hormonal fluctuations. Once the period begins and hormone levels begin to return to normal, the milk supply will boost back up again. Most babies can compensate well for this temporary drop in supply with more frequent nursing.


Some babies may detect a slight change in the taste of the milk just before a period, again, due to hormonal changes. These same babies may nurse less often or less enthusiastically during this time as a result.


For some women, the drop in milk supply and nipple tenderness associated with menstruation becomes more of a challenge. An effective treatment for these symptoms associated with the return of periods is to add a calcium/magnesium supplement to the diet upon ovulation and continue it through the second or third day of a period. The supplement should be 1500 calcium/750 magnesium but can be as low as 500 calcium/250 magnesium (the higher the dosage the more effective and quicker the results). It should be a combination pill. This much calcium should never be taken alone. If your cycles are not regular and you do not know when you ovulate, you can take the supplement the entire month until you begin to see a pattern to your flow. This type of supplement seems to work as it prevents the drop in blood calcium levels which occurs mid-cycle and continues through the second to third day of a period. It is this drop which is associated with the nipple tenderness and drop in milk supply as well as the uterine cramping so often experienced with menstruation. You only need to take one pill a day.

So, mommy untuk penyerapan yang terbaik, kalsium perlu bersama-sama magnesium dan vit D dalam satu masa..

Beberapa website yang menyokong penyusuan susu ibu.
Sumber asal : kellymom.com
Low milk supply associated with menstruation: Calcium/magnesium supplement
Some women experience a drop in milk supply from ovulation (mid-cycle) until the first day or two of the next menstrual period. A woman’s blood calcium levels gradually decrease during this period of time, and for some women the drop in blood calcium causes a drop in milk supply. For women who have this problem, calcium/magnesium supplements may be helpful. This practice has also been reported to eliminate most uterine cramping and some premenstrual discomfort such as water retention.
The recommended calcium supplement dosage is between 500 mg calcium/250 mg magnesium and 1500 mg calcium/750 mg magnesium (the higher dosage is generally more effective). Calcium dosages this high should not be taken alone, but as a calcium/magnesium (or calcium/magnesium/zinc) combination. Otherwise the calcium will not be adequately absorbed into your body. The amount of supplement depends on the composition of your diet — the more animal protein, the more calcium/magnesium needed. If you are a vegetarian or vegan, the lower dosage may work fine for you.
Start the supplement when you ovulate, and continue through the first few days of your menstrual period. If periods are irregular, then begin calcium/magnesium at 14 days after the beginning of your last menstrual cycle, or simply take the supplement every day.

Akakmanis dah jumpa dah makanan tambahan untuk kalsium-magnesium-vit D dalam 1 tablet... mudah kerjanya... telan dapat semua.. Gigi bertambah kuat, tulang bertambah padat 💪🏻


Selain momm BF pun boleh ambil makanan tambahan ni sebab ia sesuai untuk semua individu sihat, lelaki dan perempuan, ibu mengandung, wanita yang sering sakit pinggang (cramp) ketika di datangi haid (period) dan paling penting untuk semua yang TAK MINUM SUSU dan KALSIUM lain.


Selamatkan gigi dan tulang korang ya sebelum terlambat. Takkan memuda dah nak bergigi palsu, takkan masih muda nak tulang rapuh, osteopenia, dan paling teruk osteoporosis 😬😬😬.


#BreastfeedingEnjoy
#CoachSusuBerkualiti


Friday, January 27, 2017

7 Tips Didik Anak Solat

Azan maghrib berkumandang..

Akan ada reminder
"Ummi, dah azan tu.."

Anak soleh ummi daddy melilau2 matanya melihat keliling sofa ditepi tangga tu.
"ummi, mana sahadah?"

"Syahadah kene baca... yang AshaduAllah Ilaha IllaAllah, Waashadu Anna Muhammadur Rasulullah"

"bukan la ummi, yang buat solat tu.."

Ummi cuba teka "Sejadah?"

"aah, salah pulak. Sejadah"

Allah... sejuk takat paras beku perut ibu mengandung orang kata..
Anakku nak solat Maghrib sama2..

Susun sejadah sorang satu..
Sejadah comel mengikut warna pilihan beli kat Mydin.
Suka sangat, sangat2 dihargai.

Seperti biasa setelah berdiri tegak (lentok2 anak2 syurga ni kira tegak la kan..) sebelum mula solat, ummi akan tanya 2 soalan.

"kita nak solat apa?"
"Maghrib"
"Maghrib berapa rakaat?"

Si adik dengan pantas "tiga"

Dah betul tu, harus di puji setinggi gunung Everest sebelum lafaz niat :D. Biar hatinya berbunga-bunga kembang setaman.

"Sahaja aku solat fardhu maghrib tiga rakaat tunai kerana Allah Ta'ala"

Dari tahun ke tahun, dan kini setelah 3 minggu bersekolah, so far anak soleh ummi daddy lebih bagus dalam solatnya. Ok la for 5 years old untuk KPI ummi daddy. 😉Nak mengimamkan adiknya siap. Ada gayalah.



Since mendidik anak-anak untuk mengerjakan ibadat solat adalah WAJIB, dan bagi menjayakan target melakukan ibadat solat ketika usia 7 tahun dengan sukarela. Sebolehnya, tidak perlu sehingga memerlukan pukulan baru anak-anak kita bangun mendirikan Rukun Islam yang ke-2 ini. Antara usaha ke arah itu, kami kongsikan sedikit tips ya.

1. Sejak usia bayi biasakan anak kita mendengar laungan azan dari masjid @ surau berhampiran rumah atau dari televisyen. Pada waktu yang sama, berhenti berborak dan tumpukan pada suara azan. Mulakan dengan ajarkan menjawab azan.



2. Ajak bayi solat bersama. Jangan kata bayi tak faham ya. Boleh bawa mereka dengan mendukungnya or baringkan di tepi ketika kita solat. Letakkan kepercayaan, anak tidak akan mengganggu kita sebaliknya mereka akan mengikut pergerakan yang dilakukan oleh ibubapanya.

3. Ajar anak mengambil wuduk. Anak-anak biasanya suka bermain air bukan, so ambil kesempatan untuk ajarkan cara-cara mengambil wuduk dengan tertib. Walaupun basah baju dan seluar, biarkan sahaja. Itulah learning proses yang menyeronokkan anak anda.

4.  Ajarkan anak surah Al-fatihah seawal mula pandai bercakap, Ajarkan dahulu surah pertama Al-Quran ini agar ketika solat nanti, si anak boleh lebih fokus dengan membaca Al-fatihah. Dengan menghafal Al-fatihah dengan fasih, InsyaAllah anak-anak akan lebih mudah mengahafal surah-surah lazim dan bacaan di dalam solat.

5. Berdoalah untuk kebaikan anak selepas solat. Sebutkan namanya dan mohonla doa supaya dia menjadi anak yang soleh/solehah, lembut hati, bijak bistari, ringan tulang membantu orang tua, rajin solat serta berjaya dunia & akhirat.

Amalkan juga doa ketika anak sedang tidur iaitu: Surah Al-Fatihah(1 kali), Ayat Kursi(1 kali), Surah Al-Insyirah (1 kali), Surah Toha ayat 1-5(1 kali). Hembuskan pada ubun-ubun anak ketika tidur dan niatkan yang baik-baik untuk anak anda.

6. Berikan anak pujian ikhlas setinggi gunung Everest. Anak-anak ini suka dipuji, puji kelakuan baiknya yang rajin solat, solat tanpa bermain dapat menyuntik semangat untuk solat dengan tertib.

7. Jadikan doa surah Ibrahim ayat 40 amalan setiap kali lepas solat dan sebelum tidur.

رَبِّ اجْعَلْنِي مُقِيمَ الصَّلَاةِ وَمِن ذُرِّيَّتِي ۚ رَبَّنَا وَتَقَبَّلْ دُعَاءِ

Maksudnya: Wahai Tuhanku! Jadikan daku orang yang mendirikan solat dan demikian juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.

Solat itu tiang agama. Semoga sedikit tips ini boleh diguna pakai oleh ibu bapa untuk mendidik anak-anak tentang kewajipan menunaikan solat.

Semoga anak-anak kita menjadi anak yang mendirikan solat, berbudi perkerti dan berakhlak mulia.
Amin.

#parentingtips #breastfeedingenjoy #coachsusuberkualiti




Monday, January 16, 2017

MANDUL SELEPAS BERANAK

Menurut pakar, peratus wanita mandul selepas mendapat anak lebih tinggi dibandingkan mereka yang belum pernah beranak. Keadaaan ini dipanggil sebagai kemandulan sekunder atau “Secondary Infertality”. Pernah dengar?

Kajian Kependudukan dan Kesuburan Malaysia 1984-1985, jumlahnya besar akan tetapi masalah ini tidak begitu menonjol. Rata-rata yang memenuhi ruang di klinik pakar bidan atau sakit puan adalah golongan mandul primer. Mungkin kerana sikap “tak apa” di kalangan kita dan mungkin kerana sudah memiliki anak.

Menurut Dr Mohd Ismail Tambi, pasangan yang belum mempunyai anak, sedaya upaya mencuba mendapatkan anak walaupun seorang. Mungkin itu salah satu faktor bilangan mereka lebih ramai di klinik bidan.

Apa itu Mandul?

Mandul bermakna seoarang wanita tidak berupaya mengandung dan melahirkan bayi atau seorang lelaki yang tidak berupaya menghamilkan wanita. Menurut kajian yang disesuaikan daripada penyelidikan dua sarjana barat, SPEROFF (1983) dan KELLER (1984) menunjukkan peratus kemandulan berpunca daripada lelaki dan wanita adalah sama iaitu 40%. 


Sebab-sebab Kemandulan Sekunder

Secara umumnya sebab-sebab berlaku kemandulan sekunder adalah sama dengan kemandulan primer

1. Menurunnya tahap kesuburan 
– Tahap kesuburan amat penting untuk hamil. Kadar kesuburan boleh menurun disebabkan umur meningkat, tekanan jiwa dan kesihatan terjejas. Tahap kesuburan yang terbaik bagi wanita adalah sebelum berusia 30tahun. Dan bagi lelaki, umur tidak mengurangkan tahap kesuburannya melainkan jika berusia 60 tahun ke atas.

Menyusukan anak juga menjadi factor tidak subur dan keadaan ini di panggil “Hyperprolac-Tinemia”. Hormon prolactin biasanya keluar ketika menyusukan anak dan ia menyekat kesuburan.

2. Kerosakan atau gangguan pada anggota reproduksi 
– Perlukan khidmat pakar untuk mengesan dan mengatasi masalah ini jika ada sebarang kesumbatan atau ketumbuhan pada anggota dalaman tubuh.

3. Tabiat pemakanan yang tidak seimbang, terlalu banyak merokok, minuman keras dan menagih dadah juga menjejaskan pengeluaran benih & tahap kesuburan.

4. Elakkan tekanan
 – tekanan di tempat kerja, di rumah, anak-anak sememangnya tidak dapat dielakkan apatah lagi ingin bebas dari tekanan. Seperti mustahil bukan?

Vitamin-vitamin yang cadangkan untuk meningkatkan kesuburan lelaki dan wanita

Set Kesuburan Lelaki & Wanita

GLA
Gamma Linolenic Acid (GLA) adalah sejenis asid lemak Omega 6. Fungsi GLA untuk wanita adalah menstabilkan hormon dan memastikan kitaran haid teratur.. Seperti yg kita sedia maklum, kitaran haid yg stabil memudahkan wanita mengenal pasti waktu subur di mana peratusan persenyawaandapat ditingkatkan. GLA berperanan memastikan cecair mukus di dalam serviks mencukupi dimana ia memudahkan pergerakan sperma ke uterus seterusnya ke tiub fallopian di mana ovum menanti untuk disenyawakan. Cecair mukus yg subur ini juga membantu sperma untuk hidup di dalam tiub fallopian sehingga 5 hari, seterusnya meningkatkan kadar persenyawaan ketika ovulasi berlaku walaupun suami dan isteri tidak bersama dlm jangkawaktu tersebut. Membantu meningkatkan kesuburan danmelegakan PMS (sindrom pra-haid)

ESP

Energizing Soy Protein adalah protein lengkap yang mengandungi 9 asid amino yang sangat tinggi nilainya dalam pembentukan sel. Protein ialah makanan asas kepada sel. Sel yang sihat akan memudahkan proses yang berkaitan persenyawaan, perlekatan telur dan lain-lain. ESP merupakan sumber protein biologi yang lengkap berasaskan tumbuhan yang secara semula jadi rendah lemak, bebas kolestrol dan kaya dengan asid amino penting.

Vita-Lea
Mengandungi 28 vitamin dan mineral yg diperlukan oleh tubuh badan seorg dewasa. Pengambilan Vita-lea sebiji sehari boleh membantu meningkatkan taraf kesihatan secara menyeluruh. Isteri perlu melengkapkan kesihatan diri dengan mengambil multivitamin ini.

Vitamin C
Satu tablet Vita C membekalkan 500mg vitamin C. Vita-C Shaklee adalah jenis 'sustained release' di mana vitamin C akan dilepaskan secara perlahan-lahan dan tahan lebih lama di dalam tubuh badan. Vitamin C berfungsi sebagai anti-oksidan seperti Vitamin E.

B-Complex
Lengkap dengan vitamin B6 (13.5mg), B12 (40.5mcg) dan asid folik (200mcg). Pengambilan asid folik bersama-sama dengan kehadiran vitamin B6 dan B12 amatlah disarankan bagi mengelakkan anemia yang boleh menyebabkan masalah kesuburan serta mengurangkan risiko kecacatan janin dan kecacatan tiub neural.

Alfalfa Complex
Diamalkan oleh wanita, terutama bagi mereka yang rasa "sakit ketika bersama", membantu atasi masalah keputihan, masalah haid yang tidak teratur atau senggugut/ sakit pinggang yang melampau tatkala di datangi haid (makan alfalfa bersama kalsium), dan turut membantu dalam hubungan suami isteri (bertindak seperti Kacip Fatimah). Ada juga sesetengah sumber yang mengaitkan Alfalfa bantu di dalam masalah PCOS.

Vitamin E
Vitamin E juga dikenali sebagai Vitamin Cinta kerana ia membantu meningkatkan hormone seks samaada kepada lelaki mahupun wanita. Vitamin E amat penting untuk meningkatkan kesuburan untuk lelaki. Kajian pada tahun 1924.mendapati vitamin E mampu memulihkan kemampuan reproduktif. Kajian lain juga mendapati bahawa Vitamin E mampu meningkatkan kesihatan dan kualiti sperma. Dalam satu kajian, ia menunjukkan bahawa pergerakan sperma, peratus sperma hidup dan peratus daripada spermatozoa normal, semuanya meningkat dengan penambahan vitamin E dan selenium. Dalam masa yang sama, vitamin E sangat bagus untuk kesihatan jantung sekaligus meningkatkan tahap testosterone. 



*****************************************************************************************
Untuk maklumat lanjut dan pembelian:


Call/ SMS / Whatsapp : 012-3687395 
Email : nooraziana.mohdsalleh@gmail.com 
Fanpage : BreastfeedingEnjoy
*****************************************************************************************