Keindahan Susu Anugerah Allah

Menyusu anak bukan satu beban tapi satu kenikmatan. Indahnya perasaan ibu tatkala dapat menatap si permata hati dalam pelukan. Bertasbih dan mensyukuri kehadirannya. Bercakap-cakap dan mengajar anak tersebut tentang Pencipta mata, hidung dan telinganya.

This is default featured slide 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

Monday, January 16, 2017

MANDUL SELEPAS BERANAK

Menurut pakar, peratus wanita mandul selepas mendapat anak lebih tinggi dibandingkan mereka yang belum pernah beranak. Keadaaan ini dipanggil sebagai kemandulan sekunder atau “Secondary Infertality”. Pernah dengar?

Kajian Kependudukan dan Kesuburan Malaysia 1984-1985, jumlahnya besar akan tetapi masalah ini tidak begitu menonjol. Rata-rata yang memenuhi ruang di klinik pakar bidan atau sakit puan adalah golongan mandul primer. Mungkin kerana sikap “tak apa” di kalangan kita dan mungkin kerana sudah memiliki anak.

Menurut Dr Mohd Ismail Tambi, pasangan yang belum mempunyai anak, sedaya upaya mencuba mendapatkan anak walaupun seorang. Mungkin itu salah satu faktor bilangan mereka lebih ramai di klinik bidan.

Apa itu Mandul?

Mandul bermakna seoarang wanita tidak berupaya mengandung dan melahirkan bayi atau seorang lelaki yang tidak berupaya menghamilkan wanita. Menurut kajian yang disesuaikan daripada penyelidikan dua sarjana barat, SPEROFF (1983) dan KELLER (1984) menunjukkan peratus kemandulan berpunca daripada lelaki dan wanita adalah sama iaitu 40%. 


Sebab-sebab Kemandulan Sekunder

Secara umumnya sebab-sebab berlaku kemandulan sekunder adalah sama dengan kemandulan primer

1. Menurunnya tahap kesuburan 
– Tahap kesuburan amat penting untuk hamil. Kadar kesuburan boleh menurun disebabkan umur meningkat, tekanan jiwa dan kesihatan terjejas. Tahap kesuburan yang terbaik bagi wanita adalah sebelum berusia 30tahun. Dan bagi lelaki, umur tidak mengurangkan tahap kesuburannya melainkan jika berusia 60 tahun ke atas.

Menyusukan anak juga menjadi factor tidak subur dan keadaan ini di panggil “Hyperprolac-Tinemia”. Hormon prolactin biasanya keluar ketika menyusukan anak dan ia menyekat kesuburan.

2. Kerosakan atau gangguan pada anggota reproduksi 
– Perlukan khidmat pakar untuk mengesan dan mengatasi masalah ini jika ada sebarang kesumbatan atau ketumbuhan pada anggota dalaman tubuh.

3. Tabiat pemakanan yang tidak seimbang, terlalu banyak merokok, minuman keras dan menagih dadah juga menjejaskan pengeluaran benih & tahap kesuburan.

4. Elakkan tekanan
 – tekanan di tempat kerja, di rumah, anak-anak sememangnya tidak dapat dielakkan apatah lagi ingin bebas dari tekanan. Seperti mustahil bukan?

Vitamin-vitamin yang cadangkan untuk meningkatkan kesuburan lelaki dan wanita

Set Kesuburan Lelaki & Wanita

GLA
Gamma Linolenic Acid (GLA) adalah sejenis asid lemak Omega 6. Fungsi GLA untuk wanita adalah menstabilkan hormon dan memastikan kitaran haid teratur.. Seperti yg kita sedia maklum, kitaran haid yg stabil memudahkan wanita mengenal pasti waktu subur di mana peratusan persenyawaandapat ditingkatkan. GLA berperanan memastikan cecair mukus di dalam serviks mencukupi dimana ia memudahkan pergerakan sperma ke uterus seterusnya ke tiub fallopian di mana ovum menanti untuk disenyawakan. Cecair mukus yg subur ini juga membantu sperma untuk hidup di dalam tiub fallopian sehingga 5 hari, seterusnya meningkatkan kadar persenyawaan ketika ovulasi berlaku walaupun suami dan isteri tidak bersama dlm jangkawaktu tersebut. Membantu meningkatkan kesuburan danmelegakan PMS (sindrom pra-haid)

ESP

Energizing Soy Protein adalah protein lengkap yang mengandungi 9 asid amino yang sangat tinggi nilainya dalam pembentukan sel. Protein ialah makanan asas kepada sel. Sel yang sihat akan memudahkan proses yang berkaitan persenyawaan, perlekatan telur dan lain-lain. ESP merupakan sumber protein biologi yang lengkap berasaskan tumbuhan yang secara semula jadi rendah lemak, bebas kolestrol dan kaya dengan asid amino penting.

Vita-Lea
Mengandungi 28 vitamin dan mineral yg diperlukan oleh tubuh badan seorg dewasa. Pengambilan Vita-lea sebiji sehari boleh membantu meningkatkan taraf kesihatan secara menyeluruh. Isteri perlu melengkapkan kesihatan diri dengan mengambil multivitamin ini.

Vitamin C
Satu tablet Vita C membekalkan 500mg vitamin C. Vita-C Shaklee adalah jenis 'sustained release' di mana vitamin C akan dilepaskan secara perlahan-lahan dan tahan lebih lama di dalam tubuh badan. Vitamin C berfungsi sebagai anti-oksidan seperti Vitamin E.

B-Complex
Lengkap dengan vitamin B6 (13.5mg), B12 (40.5mcg) dan asid folik (200mcg). Pengambilan asid folik bersama-sama dengan kehadiran vitamin B6 dan B12 amatlah disarankan bagi mengelakkan anemia yang boleh menyebabkan masalah kesuburan serta mengurangkan risiko kecacatan janin dan kecacatan tiub neural.

Alfalfa Complex
Diamalkan oleh wanita, terutama bagi mereka yang rasa "sakit ketika bersama", membantu atasi masalah keputihan, masalah haid yang tidak teratur atau senggugut/ sakit pinggang yang melampau tatkala di datangi haid (makan alfalfa bersama kalsium), dan turut membantu dalam hubungan suami isteri (bertindak seperti Kacip Fatimah). Ada juga sesetengah sumber yang mengaitkan Alfalfa bantu di dalam masalah PCOS.

Vitamin E
Vitamin E juga dikenali sebagai Vitamin Cinta kerana ia membantu meningkatkan hormone seks samaada kepada lelaki mahupun wanita. Vitamin E amat penting untuk meningkatkan kesuburan untuk lelaki. Kajian pada tahun 1924.mendapati vitamin E mampu memulihkan kemampuan reproduktif. Kajian lain juga mendapati bahawa Vitamin E mampu meningkatkan kesihatan dan kualiti sperma. Dalam satu kajian, ia menunjukkan bahawa pergerakan sperma, peratus sperma hidup dan peratus daripada spermatozoa normal, semuanya meningkat dengan penambahan vitamin E dan selenium. Dalam masa yang sama, vitamin E sangat bagus untuk kesihatan jantung sekaligus meningkatkan tahap testosterone. 



*****************************************************************************************
Untuk maklumat lanjut dan pembelian:


Call/ SMS / Whatsapp : 012-3687395 
Email : nooraziana.mohdsalleh@gmail.com 
Fanpage : BreastfeedingEnjoy
*****************************************************************************************




Friday, January 13, 2017

4 Perkara Jayakan Penyusuan

"Cita-cita aku nak nyusukan anak sampai 2 tahun, nak dapat PHD"


Namun...baru 3bulan menyusu dah rasa give up nak terjun laut!!

Relaxxxx... Ada jemputan untuk anda. Special...


Jemputan khas untuk mommy..
Saya berikan life jacket, pakaikan ia dengan kemas..
Saya sediakan spare air, moga tidak lemas..
Juga! Snorkel+Goggle
Bayangkan.. ikan-ikan yang cantik berenang sekeliling kita,
Betapa indahnya karang laut di dasar sana..
Begitulah indahnya perjalanan penyusuan mommy yang sebenarnya.
Selami setiap satu ya! :)

#1 Kosongkan payudara

Mommy perlu mengosongkan payudara secara effective. Sekurang-kurangnya setiap 3 jam pada siang hari. Periksa lekapan dan kedudukan bayi agar dia menghisap dengan betul. Pada waktu malam pula kejutkan Si Manja jika dia tidur lebih dari 3 jam. Kesilapan yang sering dilakukan oleh mommy adalah menunggu payudara bengkak untuk menjadi penuntuk waktu Si Manja perlukan susu. Salah ye Mommy! Kandunga lemak dalam susu lebih tinggi apabila tempoh antara satu seisi penyusuan dengan yang lain adalah singkat.

#2 Minum air kosong suam

Bila tubuh mengalami masalah kekurangan cecair, ia akan sedikit sebanyak mengganggu kelancaran penghasilan susu. Air yang mencukupi penting dalam usaha anda merangsang penghasilan susu. Mommy perlu minum sekurang-kurangnya 3 liter sehari. Cara yang terbaik minum satu gelas atau satu setengah gelas setiap jam, elakkan minum sekali gus ya..

#3 Kawal Stress

Lakukan beberapa teknik bernafas untuk bertenang. Semua mommy menyusu perlu “pakar” dengan teknik ini sebab ia sesuai di lakukan di mana-mana sahaja. Bila mommy rasa tertekan, ambil masa untuk focus terhadap teknik bernafas secara tidak langsung dapat membantu mommy mengurangkan tekanan yang dihadapi. 



#4 Makanan yang perlu dielakkan

Pemakanan mommy mempengaruhi penghasilan susu ibu. Ada beberapa makanan yang boleh menyebabkan kesan negative terhadap penghasilan susu.

1. Diet mengejut – Ramai yang inginkan kelangsingan seperti sebelum bersalin, namun lakukan ia dengn sihat dan elakkan crash diet. Kalori yang diperlukan oleh mommy adalah antara 1500-1800 kalori untuk mengekalkan penghasilan susu ibu secara berterusan.

2. Kafein – Makanan seperti soda, kopi, the dan coklat mengandungi kafein. Pegambilan kafein yang banyak boleh mengganggu kepada penghasilan susu. It’s ok if sederhana ya.

3. Ubat-ubatan – Ubatan yang mengandungi antihistamin, decongestants dan diuretics boleh menyebabkan pengurangan susu ibu dan let down reflex. Ia biasanya terdapat dalam ubat selsema, ubat tahan sakit dan pil kurus.

4. Pil pencegah kehamilan – Biasanya orang panggil pil perancang. Ia tinggi estrogen juga mampu memberi kesan negatif. Jadinya pilih pil yamg mengandungi hormon progesteron sahaja.

5. Lain-lain – Parsli, Peppermint & Spearmint, Sage & Oregano, buah-buahan citrus, minuman berais.




Pemakanan seimbang penting untuk memastikan mommy mendapat nutrisi yang lengkap seterusnya penghasilan susu mommy sentiasa cukup untuk Si Manja.

Jika sudah mengamalkannya tetapi masih mengalami kesukaran untuk memenuhi keperluan Si Manja, Mommy boleh "menggunakan khidmat" makanan tambahan. Nutrisi yang rongak wa rompong boleh ditampal kembali. Sakit gigi berlobang, nak tidur tak boleh, nak makan sakit ya amat, maka kita pergi jumpa doktor untuk tampal gigi kan? Dah kene tampal, tak de yang berlobang maka kita dapat menikmati keenakan dan kelazatan makanan yang diingini. Gitulah analoginya.

*****************************************************************************************
Untuk maklumat lanjut dan pembelian:


Call/ SMS / Whatsapp : 012-3687395 
Email : nooraziana.mohdsalleh@gmail.com 
Fanpage : BreastfeedingEnjoy
*****************************************************************************************


Friday, January 6, 2017

6 Rahsia Menyusu di Bulan Pertama Yang Anda Belum Tahu.


Uwekk!! Uwekk!! Alhamdulillah lega penat lelah berhempas pulas meneran anak berjaya.

Uwekk! Uwekk!! Si Manja menangis, mommy pula kepenatan dah dalam labour room tadi. Nak berehat, nak kumpul semula tenaga macam Ultraman.. 

First time mommy, macam ni la.. Saya rasa sendiri dulu, keletihan tidur selepas bersalin.. Nurse datang bilik..

Kreekkkk… bunyi pintu bilik di buka.. “Puan, anak puan menangis. haus.. Nak minum susu” Terkejut bingkas bangun macam lepas mimpi hantu… Tengok jam kat dinding.. Ya Allah dah sejam aku tidur.. Serious!! Sejam tu rasa baru 5 minit tidur berdengkur… 
kroh kroh kroh..

Dalam hati, “Anak burung kelaparan dah ni” hehe.. nak kata lapar bisingnya menangis macam anak burung dok nunggu mak dia balik bawa makanan tepi sarang yang bunyi cit cit cit tu haaa. Bingitkan??

“First babykan..Cuba Puan susukan”
Debar mimpi hantu belum habis, ni jantung kene palu pulak lagu rock.. 
Sungguh burung kelaparan..Pandai menyusu secara alami… 
Nikmat kejadianNya yang sangat unik, Subhanallah. Teruja, terkesima.. Menitis air mata..
Kesat air mata, lalu ciuman pertama melekat di pipi, dahi.. Nurse pun berlalu pergi meninggalkan kami berduaan.


6 Rahsia Menyusu pada Bulan Pertama Kelahiran yang korang belum pernah tahu.


1. Jika boleh, kulit ke kulit bersama Si Manja sejurus melahirkan terutama 1 jam yang terawal.Baringkan Si Manja di dada dan tutup dengan selimut untuk Si Manja merasai kehangatan si Ibu. Let your baby get interested untuk menyusu. Mommy pastinya akan teruja melihat Si Manja merangkak ke puting untung menyusu. Ia di gelar breast crawl.

2. It’s Ok if Si Manja mengantuk. Si Manja sepatutnya membuang air kecil dan besar dalam masa 24 jam selepas dilahirkan. Jika Si Manja anda tidak bersedia untuk menyusu setiap 2-3jam sekali seperti yang di sarankan. It’s ok. Berikan sedikit masa kepadanya. Pasti dia akan lapar nanti. hehe..Tapi untuk Si Manja yang lahir with low blood sugar, disarankan berikan kolostrum untuk bayi anda. Just few drops cairan emas, bertapa hebatnya ciptaanNya.



3. Kulit ke kulit untuk kejutkan Si Manja yang lena tidur. Skin to skin omputih kata.. Untuk yang sedang menanti hari melahirkan, pastikan ini dalam To Do List mommy ya. Skin to skin boleh membantu untuk Si Manja latch dan makan untuk beberapa hari pertama. Bau susu ibu boleh membuatkan Si Manja anda menyusu. Snacking time!! Eh macam kita kalau baru pisang goreng dipetang hari..


4. Cuba bilik gelap!!!. Si Manja used to be aktifkan sewaktu di dalam perut walaupun mommy dah lena tidur, Rock and roll dalam perut, berombak-ombak perut mommy. So gunakan peluang ini di awal tempoh berpantang. Cuba buat bilik gelap dan tenang. Kesunyian boleh menggalakkan Si Manja untuk bangun dan mencari makanan.


5. Bersedia untuk mencuba posisi baru. Ramai Si Manja berjaya menyusu dengan posisi “laid back position” or “side lying position “. Ini kerana kedua-dua posisi menyusu ini dapat membantu Si Manja membuka mulut dengan lebih luas dan menyusu dengan lebih baik.

6. Alih bulan atau “growth spurts” adalah satu kejutan. Surprise! Jika anda rasa breast kosong pada minggu ke3, 4, 6. Ini menandakan “supply” is fine. Si Manja experience growth spurt. Apa yang perlu, mommy relax dan hydrate diri secukupnya. Minum air 3 liter sehari. Si Manja sedang meroket meningkatkan supply untuk jangka masa panjang.

Moga ia memberi manfaat buat bakal mommy diluar sana. Share post ini agar teman-teman yag sedang menanti hari juga mendapat manfaat bersama.

*****************************************************************************************
Untuk maklumat lanjut dan pembelian:


Call/ SMS / Whatsapp : 012-3687395 
Email : nooraziana.mohdsalleh@gmail.com 
*****************************************************************************************


Thursday, December 29, 2016

Rapikan Persediaan Sebelum Menyusu

Gagal Dalam Penyusuan??

Plan untuk menyusukan anak seterusnya?

Rasa tak yakin langsung...


Apa yang korang perlu tahu...Sekdar berkongsi pengalaman sendiri, akakmanis kongsi sedikit ya...

Tanpa persediaan yang rapi, impian mommies untuk menyusukan si manja sepenuhnya dengan susu ibu boleh lenyap sekelip mata je dek faktor-faktor yang boleh ditangani dari awal.


                                                        
Sekadar NIAT TANPA NEKAD di hati mommies akan goyah. Sebabnya pelbagai cabaran mommies bakal tempuh. Kencundangla akakmanis kalau nak layan kata-kata yang boleh menyebabkan kita down.. Mood ke laut bila di kata "susu tak ada, mana cukup anak nak membesar"... Deeeepppp‼️so nekad tu la yang buat mommies bertahan.
                       


Alhamdulillah, dalam waktu struggle menjadi KATAK PEKAK, minta pada en laki RESTU.. Minta daripada en laki SOKONGAN. Seriously‼️ restu dan sokongan darinya adalah sumber yang magisss... Stress-stress orang duk suh top up FM... Bila ngadu kat en laki, dijawab dengan "buat yang terbaik, daddy support ummi"... Rasa macam emas berguguran dari langit dia punya happy... syukur sungguh...

Silap akakmanis ketika anak pertama adalah PERALATAN MENGEPAM tak de lagi.. Nak tunggu kerja baru beli.. Survey beria tapi tak dibelinya.. Tiada makna 😌. SILAP! Sediakan PAM sejak mengandung lagi.. Waktu berpantang mommies boleh start pam. Selain menambah demand, mommies boleh start buat stock sejak awal.. 





Sokongan suami sudah, mommies perlukan juga KUMPULAN SOKONGAN yang mana mempunyai misi yang sama macam mommies. Banyak geoup support kat FB ni seperti #bfmembers, the breastfeeding advocates network dan lain-lain.

Secara ringkas apa yang mommy to be perlukan sediakan dengan RAPI sebelum menyusu adalah

  1. Nekad dan Niat - Perkara paling penting sebelum memulakan penyususan ialah nekad di hati
  2. Restu dan Sokongan - Hal ini tak boleh di pandang sebelah mata. Dengan restu dan sokongan suami pasti tidak mudah goyah. Pada masa yang sama, dua-dua perlu sama-sama berkongsi ilmu berkenaan penyusuan.
  3. Kumpulan sokongan - Join kumpulan penyokong penyusuan susu ibu untk mendapatkan sokongan moral dan maklumat berkaitan penyusuan daripada para ibu yang lain
  4. Teknik pengurusan susu - Susu ibu perahan sensitif. Jika diuruskan dengan betul, nutrien di dalam susu ibu mudah rosak. Jadi, perlu sentiasa membaca dan bertanya kepada orang yang lebih berpengalaman tentang cara yang betul untuk menguruskan susu ibu.
Last but no least, untuk mommy to be dan ibu yang bakal menyusukan si manja tidak lama lagi, moga bermanfaat perkongsian akakmanis ni ye.. BREAST MILK is the BEST.


~Anak Sihat Keluarga Gembira.~

*****************************************************************************************
Untuk maklumat lanjut dan pembelian:

Call/ SMS / Whatsapp : 012-3687395 
Email : nooraziana.mohdsalleh@gmail.com 
*****************************************************************************************


Wednesday, December 28, 2016

Cecair Emas, Kolostrum Untuk Si Manja Anda


KOLOSTRUM = SUPERFOOD




SUPERFOOD untuk Si Manja Anda.


Kolostrum adalah cairan EMAS
Kolostrum ialah zat yang dikeluarkan oleh kelenjar susu ibu di trimester akhir kehamilan. Zat ini akan keluar bersama-sama susu ibu setelah Si Manja dilahirkan dari hari pertama hingga hari ke tujuh. Kolostrum ini berwarna kuning pekat, sedikit namun kaya dengan gizi.



Kolostrum sangat penting kerana megandungi immunoglobulin, rantai anti-microbial, serta molekul bioaktif lain yang mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan bayi. Alangkah rugi jika mommies ambil tidak kisah..

Antara manfaat kolostrum kepada si manja seperti mengurangkan zat bilirubin yang berlebihan (penyebab "BAYI KUNING"), Membentuk sistem immunisasi si manja, menyempurnakan pertumbuhan dan perkembangan si manja sehingga dewasa. Menanmbah jumlah sel darah putih untuk melawan bakteria dan virus.

Kesimpulannya, zat yang terkandung di dalam cecair emas ini sangat mengagumkan, dapat membantu pertumbuhan fizikal yang sihat dan kuat sepanjang hidup si manja sejak bayi hingga dewasa. Juga, mengurangkan risiko serangan pelbagai penyakit(pernafasan dan pencernaa)

Tiada lagi alasan untuk anda berMALASan untuk memberi cecair EMAS ini kepada si manja.

Jom LIKE Breastfeeding Enjoy




Tuesday, December 27, 2016

Kecewa!!! Anak Fully Breastfeed Sering Jatuh Sakit

Anak sering jatuh sakit walaupun fully BF..
.
.
Kecewa betul la.. Orang kata anak fully BF ni kuat antibodi... Susah nak dapat demam selsema batuk dll.
.
.
Dik, akak nak tanya ni, Awak jaga makan tak?
"Saya jaga makan kak, tak makan makanan sejuk, berangin macam orang kata tu.."
.
.
Jaga makan yang akak maksudkan adalah gaya pemakanan awak, awak pantang makanan sejuk dan berangin tapi awak ada pantang makanan fash food? Junk food? Hari-hari makan kedai yang banyak bahan perasa dan bahan pengawet? Awak sedar tak?
.

.
Terkedu lalu mengiakannya...
Nah! Itu menjadi penyumbang anak awak tidak kuat immunenya berbanding anak fully BF yg lain.
Kesihatan kita bermula dari apa yang kita makan.
.
.
Nutrisi RONGAK, ROMPONG sana sini.. Macam mana nak kuat?
.
.
Nak tahu caranya?
#susuibu #breastfeedingenjoy #confinement #breastfeeding #airsusuibu#anaksihat #anaksihatkeluargagembira #pregnancy #hamil

Thursday, December 22, 2016

Kolostrum: SUPERFOOD untuk Si Manja

Kolostrum adalah cairan EMAS


Kolostrum ialah zat yang dikeluarkan oleh kelenjar susu ibu di trimester akhir kehamilan. Zat ini akan keluar bersama-sama susu ibu setelah Si Manja dilahirkan dari hari pertama hingga hari ke tujuh. Kolostrum ini berwarna kuning pekat, sedikit namun kaya dengan gizi.


Kolostrum sangat penting kerana megandungi immunoglobulin, rantai anti-microbial, serta molekul bioaktif lain yang mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan bayi. Alangkah rugi jika mommies ambil tidak kisah..


Antara manfaat kolostrum kepada si manja seperti mengurangkan zat bilirubin yang berlebihan (penyebab "BAYI KUNING"), Membentuk sistem immunisasi si manja, menyempurnakan pertumbuhan dan perkembangan si manja sehingga dewasa. Menanmbah jumlah sel darah putih untuk melawan bakteria dan virus.

Kesimpulannya, zat yang terkandung di dalam cecair emas ini sangat mengagumkan, dapat membantu pertumbuhan fizikal yang sihat dan kuat sepanjang hidup si manja sejak bayi hingga dewasa. Juga, mengurangkan risiko serangan pelbagai penyakit(pernafasan dan pencernaa)

Tiada lagi alasan untuk anda berMALASan untuk memberi cecair EMAS ini kepada si manja.




#susuibu #breastfeedingenjoy #hmhk #airsusuibu #cecairemas#anaksihatkeluargagembira #kolostrum